Akreditif ve İşleyişi
Ürünlerinizi ihraç etmek istiyorsanız ya da ürün ithalatı yapacaksınız, bilmeniz gereken en önemli şeylerden bir tanesi de kullanacağınız ödeme şeklidir. Dış ticarette kullanılan birçok ödeme şekli bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi ise akreditiftir. Bu yazımızda akreditif ve akreditifin işleyişinden bahsedeceğiz.
Akreditif Nedir?
Akreditif uluslararası ticarette kullanılan bir ödeme şeklidir. İngilizcede Letter of Credit (L/C) olarak adlandırılmaktadır. Dış ticarette yaygın olarak kullanılır. Ödeme sürecine bankaları da dahil ederek, alıcı ve satıcı arasındaki güvensizliği ortadan kaldırır. Bankalar alıcı ve satıcı arasındaki sözleşme ile ilgilenmezler. Bu ödeme tipinde bankalar, akreditif sözleşmesindeki koşulların gerçekleşmesiyle ve gerekli belgelerin ibraz edilmesiyle ilgilenirler. Uygun vesaikin ibraz edilmesiyle, satıcı parasına alıcı ise istediği nitelikteki ürünlere kavuşur. Akreditifli ödeme şeklinin kuralları Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) tarafından yayımlanan UCP 600'e göre yapılmaktadır. Bu kurallar akreditif yöntemini uygulayacak taraflar için bir kılavuz niteliğindedir.
Akreditifte alıcı ve satıcının belirlediği; ödeme tutarı, ürün adeti, fiyatı, teslim şekli vb gibi detaylı bilgiler yer almaktadır.Akreditifin Tarafları
- İthalatçı (Amir, Applicant): Akreditifi talep eden taraftır. Amir bankaya akreditif açtırmak için gerekli olan belgeleri sunar.
- Amir Banka (Issuing Bank): Amirin talebi ile akreditifi açan bankadır. Amir banka akreditifi açtığı andan itibaren, ibrazı karşılamakla dönülemez şekilde yükümlüdür.
- Lehtar (Beneficiary): Malı satan, ihracatçıdır. Akreditif açılan taraftır. Akreditif koşullarına uygun olarak malları hazırlayıp sunan ve gerekli belgeleri bankaya iletmesiyle, gönderdiği malların bedelini alır.
- İhbar Bankası (Advising Bank): Akreditif metnini lehtara ileten bankadır.
Akreditifin İşleyişi
Akreditif işleyişini basitçe ve kısaca şöyle anlatabiliriz: Akreditifin oluşturulması için ithalatçı, amir bankaya talep açar. Akreditif açtırmak istediğini beyan ederek, gerekli olan üç evrakı sunar. Bunlar; talimat mektubu, akreditif açtırma teklifnamesi ve proforma fatura. Akreditif talebi oluşturulduktan sonra amir banka, ihbar bankasına küşat mektubu adı verilen bir belge ile akreditifi bildirir. İhbar bankası aracılığıyla akreditif ihbarını alan ihracatçı akreditifte yer alan koşullara göre malların sevkiyatını gerçekleştirerek, vesaiki ihbar bankasına ibraz eder. İhbar bankası ise belgeleri amir bankaya ibraz ederek, ödemeyi tahsil eder. Amir banka, akreditif bedeli ödendiğinde belgeleri ithalatçıya iletir. İthalatçı ise bu belgelerle birlikte sevkiyatı yapılan malları teslim alır.
İlgili Yazılar
Kabul ederek, https://disticaretnet.com/ dışındaki bir üçüncü tarafça sağlanan bir hizmete erişeceksiniz.