Avrupa İşletmeler Ağı / Enterprise Europe Network
Avrupa İşletmeler Ağı (AİA) / Enterprise Europe Network (EEN) hakkındaki bu yazımızda, dünyanın en büyük KOBİ destek platformuyla müşteri bulma yöntemlerine farklı bir alternatif sunmuş olacağız.
Avrupa İşletmeler Ağı Nedir?
Dünya'da Avrupa İşletmeler Ağı
Avrupa İşletmeler Ağı, kısa adıyla AİA, 28 AB ülkesinin yanı sıra; Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Arnavutluk, Beyaz Rusya, Bosna Hersek, Brezilya, Çin, Endonezya, Ermenistan, Güney Kore, Gürcistan, Hindistan, İsrail, İsviçre, İzlanda, Japonya, Kamerun, Karadağ, Makedonya, Meksika, Mısır, Moldova, Nijerya, Norveç, Paraguay, Peru, Rusya, Sırbistan, Singapur, Şili, Tayvan, Tunus, Türkiye, Ukrayna, Ürdün, Vietnam, Yeni Zelanda'da faaliyet göstermektedir.
Türkiye'de Avrupa İşletmeler Ağı
AİA'nın ülkemizdeki yapılanması konsorsiyum şeklinde gruplanmıştır. Toplamda 11 bölgeden oluşan ağ, 50 farklı kuruluşla hizmet vermektedir.
*Koordinat kuruluşu ifade eder.
EEN WEST MAR:-KOSGEB Edirne Müdürlüğü*
-Çanakkale Ticaret Odası
-Namık Kemal Üniversitesi
-İstanbul Sanayi Odası*
-KOSGEB İstanbul Anadolu Yakası Müdürlüğü
-KOSGEB İstanbul Boğaziçi Müdürlüğü
-Sabancı Üniversitesi
-KOSGEB Sinop Müdürlüğü*
-Düzce Üniversitesi Sanayi ve İş Dünyası İşbirliği Uygulama ve Araştırma Mer.
-Çorum Ticaret ve Sanayi Odası
-Samsun Ticaret ve Sanayi Odası*
-KOSGEB Samsun Müdürlüğü
-KOSGEB Trabzon Müdürlüğü
-Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası
-KOSGEB Ankara OSTİM Müdürlüğü*
-ODTÜ Teknopark A.Ş.
-Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı
-Konya Sanayi Odası
-Erciyes Üniversitesi Teknopark A.Ş
-Ankara Sanayi Odası
-KOSGEB Antalya Müdürlüğü*
-Antalya Ticaret ve Sanayi Odası
-Antalya Teknokent A.Ş
-Muğla Ticaret ve Sanayi Odası
-KOSGEB Bursa Müdürlüğü*
-Doğu Marmara ABİGEM
-Kocaeli Üniversitesi
-Uluteknik Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş
-Eskişehir Sanayi Odası
-Bursa Ticaret ve Sanayi Odası
-Ege Üniversitesi Bilim Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi*
-Denizli Ticaret Odası
-Ege Bölgesi Sanayi Odası
-KOSGEB Elazığ Müdürlüğü*
-Fırat Üniversitesi
-Van Ticaret ve Sanayi Odası
-Fırat Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu
-Ata Teknokent
-Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı
-KOSGEB Gaziantep Müdürlüğü*
-Gaziantep Sanayi Odası
-Gaziantep Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş
-Gaziantep Üniversitesi Target Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş
-Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası
-Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası
-KOSGEB Kahramanmaraş Müdürlüğü*
-Adana Ticaret Odası
-Mersin Ticaret ve Sanayi Odası
-Çukurova Üniversitesi Teknokent
-Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası
AİA'daki Sektör Grupları Nelerdir?
-Aeronotik ve Uzay
-Akıllı Enerji
-Bilişim Teknolojileri ve Hizmetleri
-Bio-Kimya Teknolojileri
-Çevre
-Denizcilik Endüstrisi ve Hizmetleri
-Gıda ve Tarım
-Hizmet ve Perakende
-Kadın Girişimciliği
-Materyal
-Nano ve Mikro Teknolojiler
-Otomotiv, Ulaşım ve Lojistik
-Sürdürülebilir İnşaat
-Tekstil ve Moda
-Turizm ve Kültürel Miras
-Yaratıcı Endüstriler
AİA'nın Faydaları Nelerdir?
Her yıl ortalama 90.000 firma etkinliklere katılmakta ve 70.000 toplantı, görüşme düzenlenmektedir. Yapılan değerlendirmelerde %85 katılımcı memnuniyetinin sağlandığı ve Avrupa İşletmeler Ağı'nı kullanan işletmelerin kullanmayan işletmelere göre %3 daha fazla büyüdüğü hesaplanmıştır.
AİA İle Nasıl Müşteri Bulunur?
Avrupa İşletmeler Ağı'nda; ticaret odaları, sanayi odaları, üniversiteler gibi kamu ve özel kuruluşlar tarafından firmanız ile karşı firma anonim olarak bir araya getirilir.
Adım 1
EEN yani Enterprise Europe Network sitesine girilir. 'Register to receive email' alert kısmına tıklayarak 'Create My Account' bölümü açılır.
Adım 2
Formdaki boşluklar firma bilgileriniz ve kişisel bilgilerinize göre doldurulur. Dikkat edilmesi gereken en önemli kısım:
Country: Turkey
City: Firmanızın kurulu olduğu şehir
Client Type: İlgili Avrupa İşletmeler Ağı kuruluşunu seçmeniz gerekmektedir.
Adım 3
Kaydınızı tamamladıktan sonra ilgili resmi kuruluşa profiliniz ONAY için gönderilir. Onay e-postası geldikten sonra resmi olarak EEN'e önkayıt olmuş sayılırsınız.
Adım 4
Kayıt işlemi sırasında seçmiş olduğunuz kuruluş, sizin adınıza şirket profilinizi oluşturmak için bir takım bilgileri içeren belge ve görseller talep eder.
Firmanın hangi iş kollarında faaliyet gösterdiği, hangi ülkelerle iş birliği yapmak istediği, hangi kalite standartlarında ürün veya hizmetlerini sunduğu, hangi tarihte ve nerede kurulduğu, açık ve kapalı alanlarının ne kadar olduğu, ne tür bir teknoloji kullandığı, yıllık üretim kapasitesinin ne kadar olduğu, kaç çalışanın olduğu, dış ticaretin toplam ciroya oranla ne kadar olduğu, rakiplerine karşı üstünlükleri, iş birliği kuracağı karşı firmadan beklentileri ve iş birliği talebinin ne olduğu gibi hususlar genel olarak firmanızın profilini tamamlamak için cevaplanması gereken sorulardır. Sade ve anlaşılır bir şirket görünümü oluşturmak esas amaçtır. Fazla ve gereksiz bilgilere yer vermekten kaçınırken önemli ve ince ayrıntılı bilgileri de eklemeyi unutmayın.
Görseller ise; ürününüzün ne olduğu hakkında bilgi vermeli, herhangi marka veya logo benzeri firmayı belirtici hiç bir unsur yer almamalıdır.
Adım 5
Firma olarak, talep oluşturarak ('Businnes Offer') ya da taleplere istek oluşturarak ('Business Request') firmalar ile iş birliği aşamasına geçebilirsiniz. 'Seach>Profile' kısmından arama yapabilirsiniz. Arama kutusuna ürününüzle alakalı 1 İngilizce etiket yazmalısınız.
Gördüğünüz üzere mobilya sektörüne ait bir arama yapacak olduğumuzda anahtar kelimelerimizden birisi ''furniture'' olabilir. Dilerseniz hedef ülkelerinizden de seçebilirsiniz fakat tüm ülkelerde arama yapmanızı öneririm.
İlk yapmanız gereken size uygun profili tek tek inceleyerek bulmanız. Sonrasında sayfanın sağ alt kısmında yer alan 'Request More Information' kısmına tıklayarak karşınıza çıkan üç kutucuğa gerekli cevapları incelediğiniz profile göre doldurmanız gerekmektedir. Üç kutucuğu da doldurduktan sonra 'Submit' butonuyla bağlı olduğunuz kuruluşa talebinizi iletebilirsiniz. Bağlı olduğunuz kuruluş, karşı ülkedeki diğer kuruluş ile iletişime geçer. Karşı kuruluş da ilan sahibi firma ile iletişime geçerek tekrar bağlı olduğumuz kuruluşa dönüş sağlar böylece firmalar da e-postalar aracılığıyla tanışmış olur.
Siz de işletmenize ait Avrupa İşletmeler Ağı'nda bir profil oluşturabilir ve bahsettiğim konulardan destek alabilirsiniz. İhracat ve ithalat konularıyla ilgilenen herkes için ağırlık verilmesi gereken bir kanal olduğunu düşünüyorum. Bir çok firmanın değerini anlamadığı yada henüz keşfetmediği; bilenlerin ise artılarından bayağı faydalandığını düşündüğüm alternatif bir müşteri bulma yöntemi diyebiliriz.
EEN hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantılara da göz atabilirsiniz.
Enterprise Europe Network Youtube Kanalı
Enterprise Europe Network Facebook Sayfası
Enterprise Europe Network Twitter Sayfası
Bitirirken
Soru ve görüşlerinizi yorumlara bekliyorum. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...
İlgili Yazılar
Kabul ederek, https://disticaretnet.com/ dışındaki bir üçüncü tarafça sağlanan bir hizmete erişeceksiniz.