

DAP teslim şekli, yani "Delivered at Place", Türkçesiyle "Belirlenen Yerde Teslim", ilk defa Incoterms 2010 ile kullanıma girmiş, Incoterms 2000'de bir denizyolu terimi olarak kullanılan DES'in yerini almış bir kuraldır. Bir denizyolu teriminin yerine geçmiş olsa da, Incoterms 2010 ve Incoterms 2020'de DAP tüm taşıma biçimleri için geçerli bir terim olarak kullanılır. DAP ile birlikte satıcının daha fazla yükümlülük ve risk üstlendiği teslim şekillerine bir nevi giriş yapmış oluyoruz.
Incoterms 2020 versiyonuna göre DAP kuralının ne olduğuna bir bakalım.DAP kısaltması ile kullanılan "Delivered at Place", Türkçesiyle "Belirlenen Yerde Teslim" kuralı, belirlenen varış yerinde ürünler taşıma aracının üzerinde boşaltmaya hazır bir şekilde alıcının alımına/tasarrufuna müsait edildiğinde satıcının teslimini gerçekleştirdiği anlamına gelir. Veya satıcı bu şekilde teslim edilmiş ürünleri tedarik etmelidir. Her durumda da satıcı ürünleri mutabık kalınan tarih veya süre içerisinde teslim etmelidir.
Satıcı belirlenen varış yerine ürünlerin getirilmesiyle ilgili tüm masraf ve riskleri üstlenir.ICC, Incoterms 2010 kurallarını tüm taşıma biçimlerine uyan ile sadece denizyolu ve iç suyolu taşıma biçimlerine uyan olmak üzere iki grup altında organize etmiştir. Buradaki amaç muhtemeldir ki, deniz yolu taşıma biçiminin farklı pratikler taşıdığını vurgulamak suretiyle daha iyi anlamaya imkân vermektir. Aynı ayrım Incoterms 2020 için de gözetilmiştir.
Birinci grupta yer alan DAP kuralı, tüm taşıma biçimleri (karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu veya multimodal) için kullanılabilecek bir teslim şeklidir.
Eğer pratik olarak belirlenmiş veya hemfikir olunmuş spesifik bir nokta yoksa, bu durumda satıcı varış/teslim yerindeki amaca en uygun düşen teslim noktasını seçebilir (A4).
Satıcı teslim noktasında taşıma aracından ürünlerin boşaltılmasından sorumlu değildir. Ancak, taşıma sözleşmesi gereği boşaltma masrafları ödemek durumunda kalırsa, aksi taraflarca kararlaştırılmadığı müddetçe, bu masrafların alıcı tarafından tazminini, yani ödenmesini, isteyemez.
DAP teslim satıcının ürünlerin ihracat işlemlerini yapmasını gerektirir. Bununla birlikte satıcının ürünlerin ithalat işlemlerini yapmak, herhangi bir ithalat vergisi ödemek veya herhangi bir ithalat gümrük formalitesi yürütmek yükümlülüğü yoktur. Sadece, alıcının talebi üzerine, risk ve masraflar alıcıya ait olmak üzere, ithalat işlemleriyle ilgili herhangi bir bilgi veya belge sağlamak konusunda yardımcı olmalıdır.
Örneğin: DAP 1370 Logatec Slovenia Incoterms 2020
Dış Ticaret Net Blog'da dış ticaret üzerine çeşitli konuları işlemeye ve tartışmaya devam edeceğiz. Yeni gönderilerden haberdar kalmak için Blog'a abone olabilir veya Network'e kayıt olup aramıza katılabilirsiniz. Ayrıca, aşağıdaki yorum kısmını kullanarak konu ile ilgili görüşlerinizi veya sorularınızı bizimle paylaşabilirsiniz.
ReferanslarKabul ederek, https://disticaretnet.com/ dışındaki bir üçüncü tarafça sağlanan bir hizmete erişeceksiniz.
Türkiye'nin Dış Ticaret Platformu