

Kendim için bir liste hazırlamıştım. Bunu aşağıda sizlerle de paylaşıyorum. Bu listedekilerin birçoğuna tanıtım materyalleri de diyoruz. Biz pazarlamacılar için çok önemliler. Çünkü şirket hakkında fikir veriyorlar, marka algısı oluşturuyorlar, tanıtım ve hatta satış yapıyorlar. Ne var ki, şirketin kurumsal kimliği hakkında fikir veren, hatta onu temsil eden mesela bir slogana ya da bir manifestoya tanıtım materyali demek zordur. O yüzden aşağıdaki liste öğelerini kurumsal iletişim araçları olarak kategorize etmek daha uygun göründü bana.
İhracat yöneticisi olarak bir firmada çalışmaya başladığımızda ya da kendi ihracat şirketimizi kurduğumuzda bu listedeki araçları incelemek ve geliştirmek veya mevcut değiller ise onları oluşturmak ihtiyacı hissedeceğiz. Tutarlı ve etkileyici bir kurumsal iletişim için bu araçların tekil olarak tasarımları üzerinde duracağımız gibi bunların da birbirleriyle harmonize, başka bir ifadeyle uyumlu olması gerekecektir. Böylece birbirleriyle çatışan ve çelişen değil, birbirlerini güçlendiren ve bütünleyen öğeler olurlar. En basitinden örnek vermek gerekirse, web sitenizdeki firma logosunda kullandığınız renk ile katalogunuzdaki logoda kullandığınız renk birbirini tutmalıdır. Aynı şey, şirket felsefesini ve kültürünü yansıtan nispeten daha soyut öğeler için de geçerlidir. Hadi başlayalım.
#1 Şirket İsmi
Şirket ismi o şirket için yazılmış ilk reklam metnidir; kurumsal iletişimin başladığı yerdir. İsminiz sizin hakkınızda bir şeyler söyler. Bir isim başlı başına bir reklam mesajının taşıyıcısı olabilir. İsim seçimi üzerinde titizlikle durmak gerekiyor.
#2 Şirket Unvanı
Eskiden kalma bir alışkanlık olsa gerek unvana "gıda, makine, inşaat, turizm, taşımacılık, kozmetik, danışmanlık, …" diye uzadıkça uzayan iştigal sahaları koymak. Böyle bir şirket unvanına bakınca tam olarak ne iş yaptığı belli olmama halini görüyorum; bir odaksızlık görüyorum.
Şirket ünvanında mümkünse sadece bir veya en fazla iki ana iştigal sahası belirtilmeli; unvanı uzatmaktan kaçınılmalı. Şirketin iştigal alanlarını şirket ana sözleşmesinde belirtebilirsiniz zaten.
#3 Kurum Felsefe ve Prensipleri
Bazı insanların olduğu gibi bazı kurumların da felsefeleri, prensipleri, değerleri vardır – ki böyle kurumları da zaten felsefeleri ve prensipleri olan o insanlar kurarlar. Benimsenen bu felsefe ve prensipler en başta onun takipçisini bağlar; yani kurallar öncelikle o kuralları koyanları bağlamalıdır. Bunun için de bu felsefe/prensip/kural/değer dizilerinin deklare edilmesi gerekir. Deklarasyon olduktan sonra artık kurumdaki en üstten en alt kademeye tüm çalışanlar, kurumsal iletişim araçları ve mesajlar buna göre harmonize olmalıdır.
Kurum felsefesini ve değerlerini özetleyen veya öz bir şekilde ifade eden sloganlar, motto'lar, mantra'lar da yine bu alt başlık altında değerlendirilir.
#4 Hikâye
İyi yapılandırılmış bir hikâye çok güçlü bir iletişim aracıdır.
#5 Şirket Logosu
Logo da en az isim kadar önemli ve üzerinde titizlikle durulması gerekiyor. Uzun yıllar beraber olunacak bir logo ile yola çıkılmalı.
#6 Kurumsal Renkler
Genellikle logoda kullanılan renkler kurumsal renkler olarak kabul edilir, fakat bu bir zorunluluk değil. Tek veya 2 renkli bir logonuz var ise eğer, logo renklerinden farklı kurumsal renkler belirleyip bunları tüm araçlarda bir bütünlüğü sağlamak adına kullanabilirsiniz.
#7 Resmi Şirket Evrakları
a) Fatura,
b) İrsaliye,
c) Antetli kâğıt,
d) Zarf,
e) Satış teklif/sipariş/üretim formları,
f) Proforma/commercial invoice,
g) Packing list,
h) …
Bir faturanın soğuk ve donuk tasarlanması gerekmiyor. Onların tasarımı da, kullanım pratikliğini kaybettirmemek kaydıyla, estetize edilebilir, örneğin kurumsal renklere yer verilebilir, özetle tasarımlarına biraz sevgi katılabilir.
#8 Kaşe
#9 Kartvizitler
#10 Web Sitesi
Logosundan ürün kataloguna, felsefesinden görsellerine bir şirketin dijital anlamda neredeyse bütün kurumsal iletişim araçlarını bünyesinde 7/24 taşıyan web sitesi bir şirketin başlıca kurumsal iletişim aracıdır.
#11 Kurumsal Email
Kurumsal emailde herkes için geçerli belli bir format takip edilmeli. Örneğin, benim tercih ettiğim format: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir..
#12 Email İmzaları
Kullanılan fontlar, puntolar, imajlar tüm personel için tutarlı olmalı.
#13 Katalog, Broşür, Insert, Fiyat Listesi
Ürün veya hizmetleri sunan genellikle basılı tanıtım materyalleridir. Dijital versiyonları da kullanılır.
#14 Tanıtım Videoları
İyi tasarlanmış videolar çok önemli ve güçlü tanıtım araçlarıdır. Bu listedeki en önemli öğelerden birisidir, özellikle de hikâye gibi diğer öğelerle birleştiğinde.
#15 Fotoğraflar
Web sitesi, katalog gibi çeşitli iletişim araçlarında ve sosyal medya gibi internet platformlarında kullanılmak üzere; ürünler, hizmetler, çalışanlar, kurumsal aktiviteler hakkında yüksek kaliteli fotoğraflar çekilmeli.
#16 Internet Platformları İçin İçerikler
Sosyal ağlardaki firma sayfalarımızın kapak ve avatar kısmında kullanılan görseller, hakkımızda metinleri, bu tür platformlardan paylaşılabilecek imajlar, fotoğraflar, videolar, durum güncellemeleri…
#17 Ürün Ambalajı ve Paketleme
Şirket logosunun, isminin ve web adresinin olduğu baskılı ambalajlar, koliler, koli bantları, stickerlar…
#18 Ürün Belgeleri
Kullanım kılavuzu, garanti belgesi…
#19 Promosyon Ürünleri ve Kurumsal Hediyeler
Baskılı t-shirtler, çantalar, ajandalar, kalemler, kupalar gibi çeşitli promosyon malzemeleri ve kurumsal hediyeler.
#20 Afiş ve Billboard Reklam Tasarımları
#21 Mesajlar
Yıl içerisindeki önemli günler ve bayramlar için hazırlanmış mesajların sunulduğu içerikler.
#22 Şirket Bayrağı
#23 Şirket Tabelası
#24 Ofis Mobilyası
#25 Neşe
Kurum felsefesiyle yine bağlantılı olması gereken bir konu. İnsanlar bir şirkete ilk kez adım attığında mobilyalara dikkat ettiklerinden daha fazla çalışanların yüzlerine bakarlar. Çalışanlar mutlu mu, asık suratlı mı, ona bakarlar. İhtimaldir ki bu durum o kurum hakkında çok şey ifade ediyor olabilir. Neşe ve mutluluk, pahalı mobilyalardan şüphesiz daha etkileyici bir şey; herhangi bir araca ihtiyaç duymayan bir mesaj.
Hatırlıyorum, yıllar önce staj yaptığım bir pazarlama firmasında 3 lider yönetici şirket içerisinde neşeyi, nezaketi, güler yüzü yaymak için özenle çalışırdı ve onların yarattıkları bu pozitif enerji diğer tüm çalışanları ve kurumu sarıp sarmalardı.
Bitirirken
Kurumsal iletişim araçları arasından, benim bahsetmediğim ama bu listede olması gerektiğini düşündüğünüz bir madde varsa yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz. {seog:disable}
Kabul ederek, https://disticaretnet.com/ dışındaki bir üçüncü tarafça sağlanan bir hizmete erişeceksiniz.
Türkiye'nin Dış Ticaret Platformu