

Her şey düşüncede başlar ve eğer birşey olmuyorsa düşünceye/düşünüş biçimine bakmak lazımdır. Her şeyin gerçek kaynağı orasıdır ve düşünüş biçiminde yapılacak ufak bir iyileştirme veya ortadan kaldırılacak bir mental engel hayatımızı ve işimizi muazzam ölçüde geliştirebilir.
Sıklıkla şahit olduğum ve özellikle KOBİ ölçeğindeki firmaların/firma yetkililerinin esas sorunu olan ihracatla ilgili bazı düşünsel/mental engelleri aşağıda bir kaç madde halinde yazdım.
Bu tarz bir bakış açısının çeşitli sebepleri olabilir. Bir ilerleme vizyonunun olmayışı, uluslararası ticaretin dinamiklerini bilmemek veya bu dinamiklerin iç piyasa ile aynı olduğunu zannetmek veya B2B ve B2C ticaret arasındaki temel farklardan habersiz olmak bu tarz bir bakış açısını, daha doğrusu bu tarz bir körlüğü, üretmeye sebep olabilir.
2. Pazarlama üzerine hiçbir yatırım yapmayalım, bu yönde kendimizi geliştirmeyelim ama yine de insanlar bizi bulup bizden satın alsınlar anlayışı.
Bu mentalitenin bir sonucu olarak, firmalar pazarlamada kullanılan mesaj ve araçların üretilmesinde profesyonel destek almaktan kaçınıp bu alandaki ufak yatırımları bile yapmaktan imtina ederler; örneğin kendilerine belki yılda birkaç milyon dolarlık satış yaptırabilecek bir video prodüksiyon işine birkaç bin TL'lik yatırımı yapmaya çekinirler.
3. Satışlarımız gayet iyi, müşteri ziyaretlerini artık yapmasak da olur anlayışı.
Halbuki satış yapıyorsunuz diye pazarlama durmaz. Gösteri her zaman devam etmeli. Dip noktasına en tepedeyken bile çok yakınsınızdır.
4. Ahmet-Mehmet olmasa da olur, herkes bu işi yürütür anlayışı.
Bunun böyle olmadığı defalarca test edilmiştir. İşi yapanlar ve yürütenler insanlardır. Onların kalitesi ve tutkusu her şeyi belirler. Bir fotokopi makinesi bozuldu mu, onu yenisi ile ikame edersiniz ama insanla ilgili konularda bu pek geçerli olmaz.
5. İşimiz müşterilerle gelir anlayışı.
İş çalışan ekiple birlikte gelir. Richard Branson'ın çok sık alıntılanan bir sözü var: "Müşteri değil, çalışan önce gelir. Eğer çalışanlarınıza iyi bakarsanız, onlar da müşterilere iyi bakarlar." Patronun ve lider yöneticilerin ilk öncelikleri çalışanlar olmalıdır. Onların çalışma koşulları, eğitimleri, mutlulukları önce gelmelidir. Önce çalışan gelir. Onları ne kadar gözetirseniz onlar da işi o kadar sahiplenir.
6. Onlar zaten bizim müşterimiz anlayışı.
Müşteriye sahip değilsiniz. O size sahiptir. Bir Apple iseniz o başka tabi.
7. Kopyalamak varken... anlayışı.
Bir yerde inovasyon varsa o yerde vizyon ve tutku vardır. Yenilikçi şirketler vizyon sahibi tutkulu çalışanları olan ve oyunun kurallarını koyan organizasyonlardır. Onlardan biri olmak varken...
Bitirirken
Türkiye'deki ihracatçıların sahip olduğu başka düşünsel/mental engeller nelerdir? Bildiklerinizi aşağıdaki yorum kısmına yazarak bizimle paylaşabilirsiniz.
Kabul ederek, https://disticaretnet.com/ dışındaki bir üçüncü tarafça sağlanan bir hizmete erişeceksiniz.
Türkiye'nin Dış Ticaret Platformu