Sıfırdan, yani fikir aşamasından başlayarak global pazarlarda bir oyuncu olma sürecine değin bir ihracat şirketinin izleyebileceği bazı temel adımları bir yol haritası olarak aşağıda listeliyorum. 23 adımdan oluşan bu listeyi kendinize göre uyarlayıp karşılarına deadline'lar eklemeniz yerinde olur. Böylelikle işinizi, sürecinizi ve nerede olduğunuzu değerlendirebileceğiniz bir ölçek/plan de elde etmiş olursunuz. Her bir proje için oluşturabileceğimiz bu tarz kontrol listelerini bir kutup yıldızı gibi hep yanımızda tutmalıyız.
İş dediğimiz şey hayatımızın çok büyük bir kısmını kapsıyor. Çalışmayı seçtiğimiz alan muhatap olacağımız çevreyi, kültürü, insan tiplerini de belirliyor. Madem öyle, daha en baştan severek ve uzun yıllarca yapabileceğimiz bir alanı seçmeliyiz. Bu alan peynir gibi bir ürün olabilir veya turizm gibi daha geniş bir sektör olabilir. "Ne İş Yapmalı?" sorusuna cevap vermeden önce çokça araştırma yapmalı ve mümkünse, mesela o sektörde bir dönem çalışmak gibi, ufak çaplı denemelerde bulunmalıyız.
Seçtiğiniz alanda özellikle bir "segment"e odaklanmak çoğu durumda yerinde bir strateji olacaktır.
Şirketin ismi o şirketin markasıdır. İsim seçimi üzerinde önemle durulmalı. "İyi Bir Marka İsmi Seçmek İçin Kullanılabilecek 7 Kural" dikkate alınmalı.
Marka ve patent başvurularımızı yapalım.
Bu felsefe içerisinde inançlar, değerler, prensipler, vizyon ve kurallar yer alacaktır. Bu kurumsal kültürün ilk adımıdır. Tabi bunun mümkün olabilmesi için kurucu olarak önce sizin bir felsefenizin olması gerekir. Bu yoksa da bu konuda çalışmalı, eğitim veya profesyonel destek almalısınız. Sonrasında bu felsefenin belirlenmesinde veya geliştirilmesinde ekibinizin katılımını da sağlamalısınız. Nihayetinde, bu felsefe yazıya dökülüp yayınlanmalı, siz dahil tüm ekibinizin (yani şirketinizin) eylemlerinin bu felsefe ile tutarlı olacağına dair kamuya açık bir taahhütte bulunulmalıdır. Bir göz atınız: "Kurumsallaşma Yolunda İlk Adım: Değer Belirlemek".
Web sitesi, katalog, afişler, sunumlar gibi müşterilerinize mesajınızı aktaran kurumsal iletişim araçlarını geliştirin ve kendi aralarındaki uyumu gözetin. Bakınız: "Harmonize Bir Şekilde Tasarlanması Gereken Kurumsal İletişim Araçları".