İktisadi Tablo ve Fizyokratik Düşünce
Fizyokratlara göre toplum üç sınıftan oluşmaktadır. Bunlar;
- Toprak sahipleri,
- Tarımdaki kiracı olan çiftçiler; toprağı işler ve üretim yaparlar,
- Kısır sınıflar olarak adlandırılan sanayici ve tüccarlar.
Ekonominin bir bilim olarak gelişip yerleşmesinde önemli kilometre taşlarından birisi iktisadî tablodur. Quesnay, İktisadi tablo eserinde tarımın üretken sektör olduğunu, toprağın bir "artık" değer yarattığını bu tablo vasıtasıyla göstermiştir. Quesnay'ın tablosunda tarım, üretim ve artı değeri yaratan tek faktördür.
Tabloda görüleceği üzere tarım 5 TL'lik değer üretmiş olsun. Bunun 2 TL'si ile toprak sahiplerine kira ödemesi, 1 TL ile sanayi malları alımı yapılır. Kalan 2 TL ise çiftçinin kendine ve gelecek yıl tohum vb. ihtiyaçlar için ayırdığı ve ARTI DEĞER olan kısmıdır.Toprak sahipleri ise kiradan gelen 2 TL'yi gıda ve sanayi ürünlerinin satın alımı için kullanacaklardır. Sanayici ve ticaret erbabı da çiftçiden ve toprak sahiplerinden gelen 1'er TL ile yine tarımdan hammadde ve gıda alımı yapacakları için ARTI DEĞER üretmeyeceklerdir. Görüleceği üzere ne sanayici ne tüccar ne de toprak sahipleri üretici sayılmamaktadır. Fizyokratlara göre gerçek üretim kaynağı topraktır. Toprak bereket kaynağıdır.
Aslen doktor olan François Quesnay kan dolaşımı misali paranın ve servetin toplumda devir daim yaptığını göstermek istemiştir. Serveti oluşturan şeyin toprak olduğu düşüncesine sahip olan Quesnay'a göre toprak toplumun kalbi mesabesindedir. Bugünün anlayışı ile bakıldığında saçma gibi görünse de o günlerde sanayinin gelişmemiş olduğunu, makineleşme ve seri üretim kavramlarının oluşmadığını düşününce çok da yadırgamamak lazımdır. O günlerde toprak sahiplerinin önemli insanlar olduğu, feodal düzenin hâkimiyetinin devam ettiğini de unutmamak lazımdır.
Fizyokratların önemli bir başka düşünürü olan Turgot iş bölümü, para, sermaye ve faiz hakkındaki düşünceleri ile Adam Smith'e ve ücret teorisi ile David Ricardo'ya öncülük etmiş ve böylelikle arz yönlü klasik düşüncenin gelişimine katkı yapmıştır.
1789 Fransız devrimi ile yıkılan fizyokrat düşüncenin ekonomi bilimine en büyük katkısı Quesnay'ın yapmış olduğu iktisadî tablodur. Zira bu tablo ile iktisat bilim haline gelmeye başlamıştır. İlaveten bu tablodaki mekanizma ekonomik olaylara makro bakış açısı ile yaklaşılabileceği düşüncesine ışık tutmuştur. 1936'da Keynes tarafından geliştirilen makro ekonomi düşünce sistematiğinin temelini atanın Quesnay olduğu da söylenebilir.
Kaynakça
Prof. Dr. Ali ÖZGÜVEN, İktisadi Düşünceler - Doktrinler ve Teoriler; Filiz Kitabevi 1992. {seog:disable}
İlgili Yazılar
Kabul ederek, https://disticaretnet.com/ dışındaki bir üçüncü tarafça sağlanan bir hizmete erişeceksiniz.