

Yakın zamanda okumuş olduğum "How I Made It" (Nasıl Başardım) isimli kitap İngiltere'den 40 başarılı girişimcinin hikayelerini konu alıyor. Kitabın yazarı Rachel Bridge The Sunday Times gazetesinde editör olarak çalışırken rüyalarını gerçeğe çevirmiş bu girişimcilerle bire bir röportajlar yapmış ve gazetedeki "How I Made It" (Nasıl Başardım) isimli kendi köşesinde bu hikayeleri yayınlamış. Sonrasında tüm bu yazılar tekrar gözden geçirilerek bir kitap formatında yeniden doğmuş. Kitabın hemen başına girişimciliğin doğası ve girişimcilerin genel özellikleri hakkında, uzman görüşleri ile desteklenmiş, güzel de bir giriş eklenmiş.
Girişimcilerin hikayelerini okurken, bu 40 başarılı girişimcinin bazı ortak özellikleri dikkatimi çekti. Bu girişimciler hakkındaki genel izlenimimi şu şekilde özetleyebilirim.Hepsi de kullanılmamış bir fırsatı veya doyurulmamış bir açlığı görüyorlar. Niş bir alan seçiyorlar ve o niş içerisinde büyüyorlar. Hiçbiri doymuş bir pazara girip orada ölümüne mücadele etmeyi tercih etmiyor. Ya da talebi henüz meçhul olan bir şey icat etme yoluna gitmiyorlar.
Bu girişimcilerin hiçbiri ağzında gümüş kaşıkla doğmuyor. İşlerini başlatmak için mevcut işlerinden ayrılıyorlar, bankadan kredi çekiyorlar, borç para alıyorlar. İstisnasız hepsi bir takım risklere giriyorlar.
Girişimcilerin çoğunun işlerini başarıya ulaştırmadan önce başarısızlık deneyimleri de oluyor.
Bu çok ilginç. 40 girişimcinin sadece çok ufak bir yüzdesi üniversite veya daha yüksek bir eğitime sahip. Birçoğu okulu terk etmiş. Yalnız, burada dikkat edelim, eğitimi ve öğrenmeyi değil, resmi okulu.
Bu girişimciler kolayca pes etmiyorlar ve işleri zora girdiğinde daima proaktif davranmayı seçiyorlar.
Girişimcilerin hikayelerini okumak ilham verici. Bu kitabın beğendiğim özelliklerinden birisi girişimcilerin sadece başarı hikayelerine değil aynı zamanda onların başarısızlık hikayelerine de yer veriyor olmasıdır. Sanırım her girişimde başarı ve başarısızlık yan yana ve kol kola, her daim birlikte yol alan şeyler ve herhangi bir sözde "başarısızlık" pekala bir "başarı"ya döndürülebilir, eğer ki onu bir öğrenim tecrübesi olarak görürsek.
Girişimciler ve girişimcilik hakkında okuduğunuz ve tavsiye etmek istediğiniz güzel kitaplar var ise aşağıda yorum kısmında paylaşabilirsiniz.Kabul ederek, https://disticaretnet.com/ dışındaki bir üçüncü tarafça sağlanan bir hizmete erişeceksiniz.
Türkiye'nin Dış Ticaret Platformu