Sun Tzu M.Ö. 500 tarihinde Çin'de yaşamış ünlü filozof, general ve askeri bilge olarak bilinmektedir. Savaş stratejileri ve liderlik üzerine yazmış olduğu Savaş Sanatı kitabı günümüzde en etkili savaş stratejileri kuramlarını içermektedir. "Savaş Sanatı"nda askeri önderliğin değerlendirilmesinde sunulan kriterler, Konfüçyüs inancında ve Ortaçağ Taocu felsefede sıkça ele alınan geleneksel erdemlerdir: Zeka, güvenilirlik, humanistlik, cesaret ve kararlılık. Büyük Chan (Zen) Budisti Fushan'a şöyle söylemektedir; "Zekadan yoksun insanlık ekip biçmediğin tarlaya sahip olmak gibidir. Cesaretten yoksun bir zeka, fidana sahip olup ta onları dikmemeye benzer. İnsanlıktan yoksun bir cesaret, ekin ekmeden hasat almayı bilmek gibidir. Güvenilirlik ve kararlılık, birliklerinin öndere bağlılığını ve itaatini artırır." Konfüçyüs inancına göre, bu beş erdemden birinin eksik olması diğer erdemlerin de anlamını yitirmesine yol açıyor. Ayrıca Jia Lin'e göre; Sırf zekaya güvenmek isyankarlığı, sırf insancıllığa bel bağlamak ise zayıflığı doğurur. Güvene saplanıp kalmak aptallığa, cesaretin gücüne dayanmaksa şiddeti doğurur. Aşırı katılık ise zulmü getirir. Eğer bir kişi de bu beş şeyin beşi de yerli yerindeyse, ancak o zaman bir önder olabilir.
Koronavirüsün (COVID-19) hayatımıza girmesiyle birlikte hem ekonomik hem de psikolojik anlamda zorlu bir döneme tanıklık ediyoruz. Salgının tıbbi boyutları kadar ekonomik etkileri de sürekli gündemimizde. Salgının ortaya çıkarmış olduğu ekonomik etkileri minimize edebilmek ve ticaretin devamını sağlamak amacıyla ülkeler bir takım yeni önlemler hayata geçirmeye başladı. Bu yazımızda salgının dış ticarete olan etkilerini ve ülkemizde salgına karşı alınan önlemlerden ve yeni uygulamalardan bahsedeceğiz.
Üniversite 3. sınıfta kariyer danışmanıma Uluslararası Ticaret alanında kariyer hedeflediğimi söylediğimde bana ilk tavsiye ettiği kitap "Her Konuyu Müzakere Edebilirsiniz" olmuştu. O anki heyecanla kitabı alıp bir solukta okuduğumu hatırlıyorum. Kitapta hayatımızın her alanında olan müzakere süreçlerinde başarılı olmanın yolları anlatılmakta.
- Latin Amerikanın en büyük, dünyanın 8. büyük ekonomisi;
- Yaklaşık 206 milyon nüfus ile dünya sıralamasında 6. sırada (Haziran 2016 CIA World Factbook verileri);
- GSYİH oluşumu: %5.2 tarım, %22.7 sanayi, %72 hizmetler;
- Brezilya'nın başlıca doğal kaynakları: Boksit, altın, demir cevheri, manganez, nikel, fosfatlar, platinyum, kalay, nadir toprak elementleri, uranyum ve petrol;
- Başkent Brasilia;
- Resmi dili Portekizce;
- Para birimi Brezilya reali;
- Şili ve Ekvador dışındaki bütün Latin/Güney Amerika ülkeleri ile sınır komşusu.
- Yaklaşık 18 milyon nüfus ile dünya sıralamasında 64. sırada (CIA 2015 verileri);
- GSYİH oluşumu %3.4 tarım, %35 sanayi, %61.6 hizmetler;
- Başlıca doğal kaynakları; bakır, kereste, demir cevheri, nitratlar, değerli metaller, molibden, hidroelektrik;
- 756.102 km² toplam yüz ölçümü ile toprak büyüklüğü bakımında dünyada 38. sırada;
- İhracatımızın en fazla olduğu 3. Latin Amerika ülkesi (Brezilya 1. Meksika 2.);
- Sınır komşuları Arjantin, Bolivya ve Peru;
- Başkenti Santiago;
- Resmi dili İspanyolca;
- Para birimi Şili pezosu (CLP).
- Yaklaşık 119 milyon nüfus ile dünya sıralamasında 10. sırada;
- GSYİH oluşumu %3,5 tarım, %34,1 sanayi, %62,4 hizmetler;
- Başlıca doğal kaynakları ham petrol, gümüş, bakır, altın, kurşun, çinko, doğal gaz;
- 1.964.375 km² toplam yüz ölçümü ile toprak büyüklüğü bakımından dünyada 15. sırada;
- İhracatımızın en fazla olduğu 2. Latin Amerika ülkesi (Brezilya 1.);
- Dünya üzerinde anadil olarak İspanyolca konuşan kişi sayısının en yüksek olduğu ülke;
- Sınır komşuları ABD, Belize, Guatemala;
- Başkenti Meksiko;
- Resmi dili İspanyolca;
- Para birimi Meksika pesosu (MXN).
- Yaklaşık 44 milyon nüfus ile dünya sıralamasında 33. sırada
- 538 milyar dolar GSYİH ile Latin Amerika'nın 3. büyük ekonomisi (Dünya Bankası 2014 verileri)
- GSYİH oluşumu %10.5 tarım, %29.1 sanayi ve %60.4 hizmetler
- Başlıca doğal kaynakları ham petrol, toryum, bor, krom, linyit, altın, gümüş, bakır ve uranyum
- 2.770.450 km² toplam yüz ölçümü ile dünyada 8. sırada (Türkiye 37. sırada)
- Sınır komşuları Brezilya, Şili, Bolivya, Paraguay ve Uruguay
- Başkenti Buenos Aires
- Resmi dili İspanyolca
- Para birimi Arjantin pesosu
Kolombiya, Venezuela ve Ekvador arasında yer alan bir Güney Amerika ülkesidir. Pasifik Okyanusu ve Karayip Denizi'ne kıyısı olması sebebiyle önemli bir konumda bulunmaktadır. Yaklaşık 49 milyonluk nüfusu ile dünyanın en kalabalık 28. ülkesidir. Yüzölçümüne göre ise Güney Amerika'nın en büyük 4. ve dünyanın en büyük 26. ülkesidir. Kolombiya, İspanyolca konuşan ülkeler sıralamasında nüfus bakımından İspanya'dan sonra 4. sıradadır.
Ekvador yaklaşık 16 milyon nüfusa sahip bir ülke. Latin Amerika'nın en büyük 8. ekonomisi. Ülkedeki 7,2 milyon civarındaki toplam işgücünün %25.3'ü tarım, %20.4'ü sanayi ve %54.3'ü hizmet sektöründe istihdam ediliyor. Ekvador'un işsizlik oranı ise %4.6'dır (Dünya Bankası 2014 verileri).
Ülkenin başlıca doğal kaynakları arasında; petrol, balıkçılık, kereste ve hidroelektrik enerjisi yer alıyor. Kamu gelirlerinin yaklaşık %40'ı, ihracat gelirlerinin ise %60'ından fazlası petrolden geliyor. Ekvador, Pasifik Okyanusu kıyısında yer alması ve Panama Kanalı'na yakınlığı sebebiyle stratejik bir konumda bulunmaktadır.